Om mig

MARIA GUSTIN

BERGSTRÖM

SÅNGARE / LÅTSKRIVARE

DET HÄR ÄR JAG

 

 

Jag älskar att skriva sånger ur mitt liv, där min tro på en levande Gud löper som en röd tråd. Jag kombinerar arbetet som pastor i Brunnsparkskyrkan med att vara adjunkt på Linköpings universitet där jag undervisar i kreativitet och produktutveckling, men jag är också ute och sjunger ibland, oftast tillsammans med lokala körer. Jag är också ansvarig för en stor musikfestival i Halmstad tredje helgen i augusti - Skärgårdssång.


Det är en glädje när mina sånger används och jag är tacksam när det sker!

HISTORIA

Marias historia.

 

 

Maria är född i Stockholm i början av 70-talet och sjöng tidigt i kör i Filadelfiakyrkan i Stockholm, bland annat i kören Voice som medverkade i den första musikalen med Psaltis i Sverige, "Vilket liv" som finns på LP. (för den intresserade så säger Maria repliken "Ja, jag tror att Jesus är som en klippa - vi kan bygga våra liv på Honom. åh, åh, åh, här kommer en sång" och sjunger första solot på sången "Bygg inte hus" som genom denna musikal spreds i Sveriges barnkörer).

 

I årskurs 4 började Maria på Adolf Fredriks musikskola i Stockholm och sjöng där klassisk körsång under 5-7 timmar varje vecka och hade stora konserter varje termin i kyrkor, konserthus och tv-program. Hon fortsatte även att sjunga i flera olika körer i Filadelfiakyrkan i Stockholm. Maria gick 4-årigt tekniskt gymnasium och arbetade som laboratorieingenjör inom läkemedelsindustrin under ett antal år. Planen var inte att ägna sig åt musik men musiken fanns med i bakgrunden hela tiden. 

 

Maria läste vidare till Civilingenjör på Chalmers och arbetade i närmare 15 år med produktutveckling och innovation på SCA (nuvarande Essity) och på Mölnlycke Health Care i Göteborg. 2015 flyttade familjen till Linköping och Maria arbetade tre år som pastor med ansvar för musik och kreativitet i Pingstkyrkan LInköping samtidigt som hon började arbeta som adjunkt på Linköpings universitet. 2018 började hon läsa heltid på Örebro teologiska högskola där hon gick pastors - och ledarskapsprogrammet med examen 2021. Idag arbetar hon deltid som pastor i Brunnsparkskyrkan i Tranås med ansvar för undervisningen och deltid som adjunkt på Linköpings universitet. Utöver detta arbetar Maria året om med festivalen Skärgårdssång samt med sin egen musik.

 

Den musikaliska utvecklingen för Maria kan beskrivas så här:

Genom olika vägar så började en längtan att skriva egen musik växa fram, och 1998 skrev Maria en julmusikal som fick namnet "Kärlekens väg" (som har spelats i många olika kyrkor i Sverige och Estland). För mer information om denna musikal, se www.tomsing.se. Under denna tid började hon sjunga allt mer, bland annat på Teamevangelisations veckokampanjer och Hönökonferensens nattmöten. 

 

Samtidigt började Maria skriva mer och mer egna sånger, och hon har nu ett 60-tal sånger utgivna på olika förlag (Notlinjen (fd Libris) förlag, David Media, Tomsing).

 

Maria medverkade 2003 på skivan "Mitt ibland oss" (David Media), samt 2005 på skivan "När jag ser din himmel" (David Media). 2004 kom musikalen "Kärlekens väg" (Tomsing) ut på skiva med tillhörande noter och manus.

 

2008 kom hennes första soloskiva "Solregn" (David Media) ut, och i november 2008 fick hon det 10-årsjubilerande Utbultstipendiet med motiveringen: "Djupt rotad i svensk musiktradition visar Maria Gustin Bergström att hon besitter det som i alla tider varit erkända psalmförfattares signum - förmågan att med helighet som fokus, trovärdigt förmedla människors glädje, förtröstan och längtan efter Gud."

 

2010 kom uppföljaren till "Solregn"- "Mellan trasiga kanter och trådar av guld" (David Media), där Maria ännu mer hittat det som blivit hennes egna musikaliska uttryck. I maj 2010 kom också ett nothäfte ut med alla 24 sånger från "Solregn" och "Mellan trasiga kanter och trådar av guld".

 

2011 och 2012 fick Maria Anders Frostensonstipendiet, vilket är ett stipendium som inriktar sig enbart på textförfattandet.

 

2013 kom Marias tredje soloskiva "Förundran" (David Media) ut, 12 nya sånger ytterligare ett steg musikaliskt mot den musikstil som är Marias signum: en blandning av svensk folkmusik, jazz, visa och psalm. Ett nothäfte med alla 12 sånger (inklusive 7 körarrangemang) kom också ut samtidigt som skivan.

 

2014 började Maria samarbeta med fadderbarnsorganisationen Compassion, se mer på www.compassion.se

 

2015 medverkade Maria på Sveriges första Skärgårdssång och hon har medverkat på alla svenska Skärgårdssång sedan dess. Även på Skaergardssang i Norge har hon medverkat under ett par år. Sedan 2021 är Maria festivalchef över hela Skärgårdssång Sverige.

 

2017 fick Maria Lennart Magnussons stiftelses stipendium med motiveringen: "Stipendiet år 2017 tilldelas församlingsmusikern Maria Gustin Bergström för att hon utvecklats till en av de viktigaste kristna sång - och musikskaparna inom svenskt musikliv. Maria rör sig obehindrat mellan folkmusik, visa, psalm och mjukjazz. Hennes personliga texter och musik smälter ihop till en helhet som berör och där en älskande Gud löper som en röd tråd. Med stor hängivenhet verkar Maria inom svenskt församlingsliv och främjar därigenom den kristna sångens bevarande och utveckling."

 

I januari 2018 medverkade Maria i två av Pingstkyrkan Linköpings tv-gudstjänster på SVT.

 

I juni 2018 släpptes Marias fjärde egna soloalbum, med 12 nya sånger och en nyinspelning av 20-årsjublierande sången Passionspsalm, tillsammans med nothäfte för de 12 nya sångerna.

 

Musikerna är i stort sett samma på alla tre soloskivor och bandet har spelat tillsammans sedan 2008.

 

2019 fick Maria "Scandinavian Human Dignity Award"  av Scandinavian Human Rights Lawyers för sin insats med det som kallas Konvertitutredningen: "Maria har gjort en gedigen insats för att sammanställa och samordna Konvertitutredningen, hon är mycket kompetent och engagerad, hon har visat mod och stort rättspatos och hon är verkligen en värdig vinnare av årets människorättspris". Detta engagemang för människor i nöd avspeglas ofta i Marias musik.


2022 deltog Maria i inspelningen av tv-programmen Alla tiders sånger (för SVT Saliga Sånger Nashville) i Nashville och där framförde hon bland annat sin egen sång "Jesus vem är som du". Hon har också varit med på många av de konserter som anordnats i både Sverige och Norge som en del i konceptet Alla tiders sånger. 


2023 väcktes tanken på ett livealbum som spelades in i Baptistkyrkan Tabernaklet i Göteborg i November 2023 med musiker och sångare från tidigare album. Gästartister är Lars Mörlid och Victor Ternvall och skivan kommer ut 2024 i två delar: en EP på engelska och en fullängds cd med alla sånger från konserten. Som tidigare är det Nilento Studios i Mölndal som står för inspelning, mixning och mastring.