Maria Gustin Bergström © 2018  

 

 

 

Om Maria

 

 

Maria är född i Stockholm i början av 70-talet och sjöng tidigt i kör i Filadelfiakyrkan i Stockholm, bland annat i kören Voice som medverkade i den första musikalen med Psaltis i Sverige, "Vilket liv" som finns på LP. (för den intresserade så säger Maria repliken "Ja, jag tror att Jesus är som en klippa - vi kan bygga våra liv på Honom. åh, åh, åh, här kommer en sång" och sjunger första solot på sången "Bygg inte hus" som genom denna musikal spreds i Sveriges barnkörer).


I årskurs 4 började Maria på Adolf Fredriks musikskola i Stockholm och sjöng där klassisk körsång under 5-7 timmar varje vecka och hade stora konserter varje termin i kyrkor, konserthus och tv-program. Hon fortsatte även att sjunga i flera olika körer i Filadelfiakyrkan i Stockholm. Maria gick 4-årigt tekniskt gymnasium och arbetade som laboratorieingenjör inom läkemedelsindustrin under ett antal år.

 

Maria läste vidare till Civilingenjör på Chalmers och arbetade i tio år med produktutveckling och innovation på SCA och Mölnlycke Health Care i Göteborg. Sedan tre år arbetar Maria som pastor i Pingstkyrkan Linköping, med ansvar för sången och musiken i församlingen. 

 

Genom olika vägar så började en längtan att skriva egen musik växa fram, och 1998 skrev Maria en julmusikal som fick namnet "Kärlekens väg" (som har spelats i många olika kyrkor i Sverige och Estland). För mer information om denna musikal, se www.tomsing.se. Under denna tid började hon sjunga allt mer, bland annat på Teamevangelisations veckokampanjer och Hönökonferensens nattmöten.

Samtidigt började Maria skriva mer och mer egna sånger, och hon har nu ett 60-tal sånger utgivna på olika förlag (Notlinjen (fd Libris) förlag, David Media, Tomsing).

Maria medverkade 2003 på skivan "Mitt ibland oss" (David Media), samt 2005 på skivan "När jag ser din himmel" (David Media). 2004 kom musikalen "Kärlekens väg" (Tomsing) ut på skiva med tillhörande noter och manus.

 

2008 kom hennes första soloskiva "Solregn" (David Media) ut, och i november 2008 fick hon det 10-årsjubilerande Utbultstipendiet med motiveringen: "Djupt rotad i svensk musiktradition visar Maria Gustin Bergström att hon besitter det som i alla tider varit erkända psalmförfattares signum - förmågan att med helighet som fokus, trovärdigt förmedla människors glädje, förtröstan och längtan efter Gud."

 

2010 kom uppföljaren till "Solregn"- "Mellan trasiga kanter och trådar av guld" (David Media), där Maria ännu mer hittat det som blivit hennes egna musikaliska uttryck. I maj 2010 kom också ett nothäfte ut med alla 24 sånger från "Solregn" och "Mellan trasiga kanter och trådar av guld".

 

2011 och 2012 fick Maria Anders Frostensonstipendiet, vilket är ett stipendium som inriktar sig enbart på textförfattandet.

 

2013 kom Marias tredje soloskiva "Förundran" (David Media) ut, 12 nya sånger ytterligare ett steg musikaliskt mot den musikstil som är Marias signum: en blandning av svensk folkmusik, jazz, visa och psalm. Ett nothäfte med alla 12 sånger (inklusive 7 körarrangemang) kom också ut samtidigt som skivan.

Musikerna är i stort sett samma på alla tre soloskivor och bandet har spelat tillsammans sedan 2008.

 

2017 fick Maria Lennart Msgnussons stiftelses stipendium med motiveringen: "Stipendiet år 2017 tilldelas församlingsmusikern Maria Gustin Bergström för att hon utvecklats till en av de viktigaste kristna sång - och musikskaparna inom svenskt musikliv. Maria rör sig obehindrat mellan folkmusik, visa, psalm och mjukjazz. Hennes personliga texter och musik smälter ihop till en helhet som berör och där en älskande Gud löper som en röd tråd. Med stor hängivenhet verkar Maria inom svenskt församlingsliv och främjar därigenom den kristna sångens bevarande och utveckling."

 

I januari 2018 medverkade Maria i Pingstkyrkan Linköpings fyra tv-gudstjänster på SVT.

 

I juni 2018 släpptes Marias fjärde egna soloalbum, med 12 nya sånger och en nyinspelning av 20-årsjublierande sången Passionspsalm. 

 

 

Maria är ute kontinuerligt och har konserter, ofta tillsammans med lokala körer, med sin make Mikael Bergström på piano och/eller delar av/hela bandet. Hon har medverkat i tv-gudstjänster, gjort morgonandakter i Sveriges Radio, skrivit i tidningen Sändaren samt sjungit på konferenser.

 

 

Länkar:

www.facebook.com/mariagustinbergstrom

www.davidmedia.se

www.tomsing.se

 

 

 

 

 

Foto: Zandra Erikshed

 

Aktuellt

 

NY SKIVAN »

Skivan ”Vem är du som hjärtat söker” finns nu tillgänglig på cd!

Läs mer här.


 

 

 

NYTT NOTHäFTE »

Nothäftet med alla noter till skivan ”Vem är du som hjärtat söker” finns att beställa.

Läs mer här.

Nothäfte

 

 

 

AMBASSADöR FöR COMPASSION»

Maria är ambassadör

för fadderorganisationen Compassion, läs mer här.

 

 

 

Nästa spelning

Se facebook för nästa spelning, SPELNINGAR »